Публично четене на романа на Хенрик Сенкевич QUO VADIS ще се проведе на 3 септември от 16 до 18 аса в книжарница Book Center”, бул. „Витоша“ № 37.

Всички желаещи могат да се включат в инициативата, като донесат със себе си книгата и прочетат любимия си откъс.

Организаторите от посолството на Република Полша в София и Полският институт уточняват, че откъсът не трябва да е повече от половин страница.
В края на проявата ще бъдат връчени награди – издания на преводи на български език на произведения на Хенрик Сенкевич.

В проявата ще участват актьорът Иван Бърнев и Диян Стаматов, зам.-министър на образованието и науката, Кшищоф Краевски, посланик на Република Полша в България,  cъпругата и дъщеря му, журналисти, представители на полската общност в София,  студенти и преподаватели, полонисти, преводачи, граждани и гости на столицата.

Автора и романа ще представи проф. д-р Калина Бахнева, литературен историк, преподавател по славянски литератури в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Акцията за всенародно четене е инициирана през 2012 г. от президента на Полша. Тазгодишното издание на акцията на 3 септември 2016 г. е под патронажа на президента Анджей Дуда и съпругата му Агата Корнхаузер-Дуда.

Книгата е избрана с гласуване в интернет измежду пет предложения. Откъси от нея ще бъдат четени в училища, библиотеки и различни институции.

Quo vadis е исторически роман от Хенрик Сенкевич. Първото книжно издание излиза в Краков през 1896 г. Романът си спечелва световна известност и е преведен на над петдесет езика. Романът разказва за Римската империя по времето на Нерон и раждането на христянството. В България книгата е преведена за първи път през 1897 г. със заглавието „Камо грядеши?“ и до днес е била издавана 13 пъти. Произведението е екранизирано многократно – най-известната филмова версия е на режисьора  Йежи  Кавалерович (2001).