Театър "Сфумато" получи първи Аскеер за 2017-а - първото отличие, обявено на церемония в Театър "Българска армия" на 24 май. Наградата за изгряваща звезда отиде у трима актьори: Боян Крачолов, Димитър Крумов и Иван Николов, за играа си в "Това НЕ Е Хамлет". Постановката на Боян Крачолов е от афиша на Театрална работилница "Сфумато", по текстове на Шекспир, Бекет, Молиер, Мигел де Сервантес, Том Стопард, Петер Вайс, Мюлер, Калдерон и др, съобщи БНТ.

Ивана Папазова получи статуетката за поддържаща женска роля, за образа на Икония във "Вълци" по "Трънски разкази" от Петър Делчев, постановка на Диана Добрева.

Йордан Ръсин грабна приза в категорията "второстепенна мъжка роля" за ролята на Телегин във "Вуйчо Ваньо" от Антон П. Чехов, постановка на Григор Антонов в Театър "Възраждане".

Свила Величкова бе наградена за костюмите, създадени от нея за "Малката морска сирена" от Катрин Ан по приказката "Малката русалка" от Ханс К. Андерсен, постановка на Василена Радева в Театър "София". Минути по-късно Величкова получи и втори Аскеер - за сценографията на същия спектакъл.

Статуетката за театрална музика получи Петя Диманова, втори "Аскеер" за "Вълци", Драматичен театър "Н. О. Масалитинов" - Пловдив.

Отличието за водеща мъжка роля бе присъдено на Свежен Младенов, за ролята на поп Кръстьо във "Великденско вино" от Константин Илиев, постановка Весела Василева, Общински културен институт Театър "Възраждане".

Меглена Караламбова бе обявена за най-добра актриса във водеща женска роля - за образа на Майката в "Разговори с мама" по Сантяго Овес от Жорди Галсеран, постановка Венцислав Кулев, Театър 199 "Валентин Стойчев".

За режисьор на година бе определена Диана Добрева - тя получи третия "Аскеер" за спектакъла "Вълци", на Пловдивския театър.

"Аскеер" за съвременна българска драматургия бе връчен на Николай Гундеров, за пиесата "Пробен срок", постановка на Тея Сугарева в Театър 199 "Валентин Стойчев".

Отличието за най-добро представление отиде в Младежкия театър - за "Еквус" от Питър Шафър, постановка на Стайко Мурджев.

Церемонията приключи с "Аскеер" за цялостно творчество, присъден на драматурга Константин Илиев.

По традиция празникът завърши с общо изпълнение - от сцената и залата, на химна на светите братя Кирил и Методий "Върви народе, възродени!".