Стефан Бакърджиев спечели голямата награда на конкурс „Развитие" за непубликуван български роман.

В осмото издание на конкурса се явиха 71 текста, от които журито - проф. Ивайло Знеполски, Алек Попов и Георги Господинов - номинира пет.

Романът на Бакърджиев „Ex oriente lux, От изток иде светлината" спечели наградата в спор с Александър Джоганов - „Крачолов", Волен Митев - „Добрият, лошият...и Мария", Десислава Димова - „Портрет на художника като млад", Йордан Бозушки - „Изкуството да ни се случват хубави неща".

Да си сред номинираните според главния редактор на news.bg Милослав Йосифов е категорично доказателство за качеството на представените от авторите текстове.

На церемония в столичната книжарница „Пингвините" председателят на журито проф. Знеполски обяви победителя, а председателят на организатора на конкурса фондация „Развитие 21", Александър Александров, връчи на Бакърджиев статуетката на конкурса.

Победителят получава още 5 хиляди лева и договор за издаване на романа.

Интересът към конкурса продължава да бъде много голям, заяви проф. Знеполски. Той изрази изненадата си колко много хора искат да се изразят чрез роман. Другото, което прави впечатление, това е обогатяване на географията на пишещите, заяви още той и подчерта, че голяма част от романите идват от различни краища на страната.

Тази година по думите на проф. Знеполски се наблюдава изключително разнообразие в жанровата ориентираност. Има два романа, които представляват историко-културологични възстановки, един роман на инициацията, един постмодерен роман и две книги, които могат да бъдат категоризирани към развлекателната литература, обясни Знеполски.

Наистина бяхме доста затруднени от това изобилие, от това жанрово разнообразие, коментира от своя страна и Алек Попов. Това, което е развълнувало журито, по думите му е оригиналността на идеята.

„Конкурсът се прави от участниците в него и от журито, което по перфектен начин отразява работата на авторите", коментира и председателят на фондация на „Развитие 21" Александър Александров. По думите му за организаторите е останала най-лесната работа.

„Ex oriente lux, От изток иде светлината" е роман за вписването на Цар Фердинанд в българската политическа среда, както и за дворцовата интрига по това време. За победителят Стефан Бакърджиев конкурсът е светъл лъч.


Номинираната за романа си "Портрет на художника като млад" Десислава Димова пристигна от Лондон специално за церемонията
...