Соткилава-Калганова Прочутата ария на Кавардоси от “Тоска” ще звучи тази вечер на сцената на Софийска опера, в изпълнение на звездата от Болшой Театр Зураб Соткилава.

Прочутият тенор, наричан още “Карузо на Болшой Театр”, е включил в програмата си за България арии из оперите Дон Жуан, Дама Пика, Арлезианка, както и три романса от Чайковски - "Това се случи в ранна пролет", "Нито дума, мой приятелю" и "Сред мрачните дни".

Соткилава ще поднесе на публиката и емблематичната за всеки тенор италианска народна песен “Прощална песен”.

Творчеството на Соткилава е обвързано с традициите на три култури и оперни школи – грузинска, руска и италианска. Наред с италианското белканто, Зураб Соткилава е признат и за майстор на грузинската народна песен, а в репертоара си има и редица камерни произведения на руски, немски и френски композитори.

При пристигането си в София Соткилава заяви, че познава и се възхищава от българската оперна школа. Българските оперни певци са фантастични, възкликна известният тенор.

Заедно с него, за концертите в София и Пловдив – на 3 октомври, пристигна и младото руско сопрано и ученичка на Соткилава Алла Калганова. Тя ще изпълни пет романса от Рахманинов, ария на Кумата от “Чародейка” на Чайковски и на Одабела от Вердиевата “Атила”.