При археологически разкопки на Сексагинта Приста студенти-археолози, които са участници в летните студентски стажове по проект на Русенски университет и Музея, откриха стъклени бутилки от края на 18 и началото на 19 век.

Археолозите под ръководството на Върбин Върбанов са разкривали пласт от стара османска постройка, съобщи Русе Инфо.

Необходимо е да се извърши проучване на горните пластове, за да се достигне до по-стари, средновековни и антични.
Така изследователите са открили една цяла стъклена бутилка, с височина 30 см. и стъклен печат на фирмата „Арман Бертин и Сие" от Бордо.

Бутилката е правена ръчно, което я датира условно в началото на 19 век.

 С името Арман Бертин са известни няколко лица - един от тях е френски журналист, друг - откривател на Реноар.
Засега не е известен производителят на тези бутилки, но фамилията Бертин се свързва устойчиво с град Бордо, което навежда археолозите на мисълта, че бутилката е от вино.

От друга бутилка, но с прозрачно стъкло, е останал само печатът, на който пише „Коняк".
Тук няма съмнение относно съдържанието на бутилката, както и за производителя, обясняват специалистите.

Открити са и две аптекарски шишета с височина 9 см., също запазени цели, в които има химикали, единия от които е с червеникав оттенък.

Предполага се, че съдовете са се съхранили непокътнати във времето след като са били затрупани по време на бомбардировките на крепостта в средата на ХІХ век.

Тогава, като част от Кримската война, и по тези места са се водили бойни действия. От това време са останали двата надгробни паметника на британски офицери, загинали при атака на Гюргево, които сега се намират до камбанарията на църквата „Света Троица".