Сред иззетите скъпи картини на Цветан Василев е възможно да има и копия. Това обяви пред журналисти министърът на културата Вежди Рашидов след днешното редовно заседание на Министерски съвет.

Припомняме, вчера прокуратурата отново влезе в централата на Корпоративна търговска банка (КТБ) и иззе колекция от скъпи картини. Не е ясно дали всички картини са собственост на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев или дали някои от тях не са били просто на съхранение в банката.

По-рано днес адвокатът на Василев Менко Менков критикува действията на прокуратурата, обявявайки ги за „вдигане на пушилка" и попита с какво тези картини, които стоят в трезорите на КТБ са застрашени.

Министър Рашидов посочи, че сред скъпата колекция подаръци има и скулптури, които също ще бъдат прибрани от прокуратурата.

„Нашата задача в момента е да ги съхраним, за да не бъдат загубени. Да направим идентификация и да можем да кажем на прокуратурата кои са авторите на картините, какви са те, от коя година са картините и каква е тяхната стойност", обясни министърът на културата. Той самият призна, че не е виждал прибраните картини, които от вчера се намират в Националния исторически музей (НИМ).

„Сега са прибрани на топло, ще се направи анализ, ще се установи кои са оригинали и дали има фалшификати", изтъкна още министър Рашидов и отново повтори, че единствено в това се изразяват правомощията на Министерство на културата по този случай.

Решението за съдбата на картините е в ръцете на прокуратурата и съда, като ако прокуратурата ги конфискува, те ще бъдат предадени на държавата.