Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски откри изложба от работи на именити български художници, участници в пленерите "Градините на цар Фердинанд".

Експозицията е подредена във Варненската художествена галерия и беше открита вчера късно вечерта.

„Дойде му времето да бъдат установени истинските измерения на наследството на цар Фердинанд. Сред интелектуалното наследство на пропагандно насложени полуистини и оспорими исторически тези, тази изложба задава една по-човешка перспектива към неговата епоха."

Това заяви при Сакскобургготски при откриването на изложбата, съобщават от пресцентъра НДСВ.

Европейското членство на България е венец на един цикъл, наченат с възцаряването на цар Фердинанд, който и по лични причини съотнасям към собствените си надежди за бъдещето на България, подчерта той.

На откриването присъстваха кметът на Варна Кирил Йорданов, генералният консул на Руската федерация във Варна, депутати от НДСВ, артисти и общественици.

Посветен на 100-годишнината от обявяването на българската независимост, опитът да се обозре и популяризира наследството на Третото българско царство задава общия контекст и съвместява експозицията от картини с темите на започващата утре научна конференция, заяви Анелия Атанасова.

Картините от пленера в Евксиноград изобразяват част от основанията на Варна да се кандидатира за културна столица на Европа през 2018 година, заяви кметът на Варна Кирил Йорданов.