Няма никакъв ултиматум поставян на театър „Сълза и смях". Това заяви пред news.bg председателят на настоятелството на читалище „Славянска беседа" Петър Райжеков - бивш актьор от театъра.

Както news.bg вече съобщи, театър „Сълза и смях" ще трябва да се премести от сградата си на ул."Г.С. Раковски" в столицата, ако не сключи договор с ръководството на читалище „Славянска беседа".

По думите на Райжеков, до уведомителното писмо, изпратено до Министерство на културата, се е стигнало след като от там не пожелали да преговарят за сключването на договор за наем.

Помещението, в което се намира театърът е било върнато на „Славянска беседа" със съдебно решение на 1 юни миналата година. До тогава е било стопанисвано от държавата в лицето на Министерство на културата.

От 1 юни до края на миналата година преговори за изплащане на наем на читалището не са проведени, въпреки желанието на настоятелството.

В следствие на това на 11 ноември 2009 година е изпратено уведомително писмо и представители на читалищното настоятелство са били приети, по думите на Петър Райжеков, за 5 минути от зам.-министър Дерелиев.
Той обещал в рамките на една година да бъде получен отговор. Такъв обаче и до момента няма, обясни председателят на настоятелството на „Славянска беседа".

Райжеков беше категоричен, че огромната сума от 360 хил. лв. годишно за наем, при преговори може да спадне драстично.
По думите му това е първоначална оферта с начислено ДДС.

От министерството обаче не пожелали преговори по въпроса. И така се стига до парадокса, че читалище „Славянска беседа" е притежател на сградата на театъра и трябва да отговаря за нейното състояние, но не получава нито един лев за това.

Въпреки това, като собственици, те получават фактури за извършени ремонти. Такава, на стойност 457 лв, им е предоставена през миналата година - трябвало да се плати за ремонт след теч на тавана на театъра.

„Сълза и смях" се намира на театралната улица на София „Раковски" № 127 от 42 години.