18-ото издание на „София филм фест" ще представи около 160 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 70 късометражни филма.

Официалното откриване ще се състои на 6 март с филма на Стефан Командарев „Съдилището", а закриването на международната конкурсна програма ще бъде на 15 и 16 март с премиерите за България на дългоочакваните „Гранд хотел Будапеща" на Уес Андерсън и „Великата красота" на Паоло Сорентино.

Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до 30 март. Специална програма в Дома на киното, свързана с ретроспективи, пък ще „подгрява" публиката още от 28 февруари.

„София филм фест" ще има прожекции в Зала 1 и кино „Люмиер" на НДК, Дома на киното, „Одеон", „Синема Сити", „Сине Гранд" и „Евро Синема".

Любопитна новост са билетите за фестивала, които ще бъдат навсякъде около нас - в магазини, книжарници, барове, бензиностанции и на много други места, които не очаквате. Всеки билет ще съдържа уникален код, с който ще може да запазите своето място за избрана от вас прожекция онлайн или чрез оператор (по телефона).

За 12-и път международно жури ще определи победителя за Голямата награда (за първи или втори игрален филм на режисьори от цял свят), избран измежду традиционните 12 участника в конкурсната програма. За първи път в селекцията са включени филми от Китай, Индия, Грузия и Палестина.

За 11-и път ще се проведе конкурсът за Jameson short film award за български късометражен филм. През 2014 г. селекционната комисия е в състав: Стефан Вълдобрев - композитор, актьор и режисьор, Петър Вълчанов - режисьор, Галя Крайчовска - журналист, Александър Сано - актьор, Зоран Петровски - режисьор. Това са петимата професионалисти, който ще определят 12-те финалисти от кандидатствалите 90 филма. Победителят ще бъде избран от международното жури.

Рубриката „Големите награди"  ще представи творби, спечелили най-важните призове от водещите кинофестивали в света. Сред заглавията са „Позиция на дете" („Златна мечка" - Берлин '13) на Калин Петер Нетцер, „Голямата тетрадка" („Кристален глобус" - Карлови Вари '13) на Янош Сас, „В разцвет" („Сърцето на Сараево" - Сараево '13) на Нана Еквтимишвили и Симон Грос, „Ида" (Голямата награда на Лондон и Голямата награда на Варшава '13) на Павел Павликовски, „Лоша прическа" („Златна раковина" - Сан Себастиан '13) на Мариана Рондон, „Моето куче Килър" („Златен Тигър" - Ротердам '13) на Мира Форнай.

В „Киното днес - майстори" по традиция се включват най-новите филми на утвърдени имена от световното кино, повечето от тях отличени с престижни международни награди. Ще може да видите заглавия като  „Мьобиус" на Ким Ки-дук, номинираният за чуждоезичен „Оскар" „Краят на омагьосания кръг" на Филип Грьонинген, най-новите филми на Джафар Панахи („Спусната завеса"), Агнешка Холанд („Горящият храст"), Дейвид Макензи („Към звездите") и много други.

В програмата „Киното утре - открития" ще може да видите филма на Майкъл Коди и Амиел Къртин-Уилсън „Руини", получил специална награда на журито в програмата „Хоризонти" на Венеция '13, „Натюрморт" на Уберто Пазолини, „Спящи кучета" на Флорин Рамаекерс с продуцент Яна Георгиева, „Нашите малки различия" на Силви Мишел, „Географът си пропи глобуса" на Александър Велединский и т.н.

По традиция в рубриката „Ново българското кино" ще бъдат представени игралните филми, завършени след март 2013 г. и около 8 български документални премиери. Балканският конкурс ще включва топ-заглавия от региона, а за трета поредна година ще се случи програмата „Кино и вино".

Сред носителите на Наградата на София на 18-ия „София филм фест" ще бъде сръбският кинематографист Горан Паскалевич, който ще представи у нас най-новия си филм „Когато се съмне".

Ретроспектива на Ларс фон Триер на "София филм фест"