цар Иван АлександърУникална находка са направили сръбски археолози преди 30 години. В църквата “Св. Никола” в с. Станичене, намиращо се между Пирот и Ниш, те откриват златовезана дреха с монограмите на цар Иван Александър (1331-1371), вероятно носена от самия български монарх.

Това сензационно съобщение направи проф. Николай Овчаров, който десет години след откритието се натъква в сръбския специализиран печат на две статии на Радоя Любинкович и Смилка Габелич. Те описват работата си по фрески от 14 век, открити в “Св. Никола”. След разчитането на фрагментирания ктиторски надпис станало ясно, че фреските изобразяват Костандин - българския управител на Нишко-Пиротския район при царуването на цар Иван Александър.

Тоези разкрития провокират реставрация на самата цирква, при която археолозите откриват няколко гроба с останки от златовезани тъкани на управителя Констандин и неговото семейство, информира проф. Овчаров. Именно в гроб № 15, разположен в малък параклис, е намерена дрехата на цар Иван Александър с шест негови еднотипни подписа – “цар Йоан Александър, цар на българи и гърци”.

Българският учен вижда тази дреха за първи път през 1998 г. в Народния музей в Белград, но подписва декларация, че първо сръбските учени ще разкажат за дрехата на българския владетел. Това става преди около три седмици, когато в сръбския печат се появяват публикации по това откритие, и което дава възможност за обявяването му и у нас.

Професор Овчаров смята, че откриването на дрехата доказва за първи път обичая на православните владетели от 14 век да даряват личната си дреха на най-знатните си сановници. Досега този обичай е бил засвидетелстван само в исторически извори, уточнява Овчаров и допълва, че това е и първият намерен предмет, който със сигурност е бил използван от български цар.