„Ще положим всички усилия да възстановим в кратки срокове театъра и да спасим сезона и тазгодишното издание на Международния театрален фестивал „Сцена на кръстопът", който започва в Пловдив на 10 септември 2013 г." Това заяви в Пловдив министърът на културата Петър Стоянович, след като на място се запозна с щетите от възникналия тази сутрин пожар в Драматичен театър „Н. О. Масалитинов".

Министърът пристигна по спешност в Пловдив минути, след като пожарът беше загасен. Сигналът за огъня е подаден тази сутрин в 8.14 ч., три минути по-късно колите на пожарната са били на мястото и са потушили огъня. Няма жертви и пострадали. Причините за инцидента се изясняват.

Изгоряла е авансцената, унищожени са част от декорите на премиерното представление „Възвишение", с което на 10 септември трябва да стартира „Сцена на кръстопът", опушени са таваните и столовете в залата.

Министър Стоянович благодари на огнеборците за бързата реакция. „Първо трябва да видим размера на бедствието. Театърът е застрахован, оттам насетне ще мислим дали ще има нужда от допълнително финансиране", коментира министърът на културата.

„Във всички случаи институция като Пловдивския театър и град като Пловдив няма нужда да се притесняват, че тази сграда няма да продължи да изпълнява високата си функция както и досега", заяви Петър Стоянович. Той подчерта, че сега най-важно е да се положат всички усилия, за да бъде спасен новият театрален сезон и фестивалът „Сцена на кръстопът".

Министър Стоянович благодари на кмета на Пловдив Иван Тотев, който също беше на огледа на последиците от пожара, за готовността на общината да предостави за представленията Градския дом на културата „Борис Христов".

Следващата седмица, когато е готова експертизата на МВР за инцидента, министър Петър Стоянович и кметът на Пловдив Иван Тотев ще имат нова среща, на която ще се вземе решение за конкретните действия за обезпечаването на всички необходими условия за нормалното провеждане на новия театрален сезон.

Директорът на театъра Кръстьо Кръстев съобщи, че още днес репетициите на „Възвишение" под режисурата на Иван Добчев ще продължат на сцената на Градския дом на културата в Пловдив.