Стреляй в мен В една от манхатънските галерии върви изложбата на корейската художничка Мионс Сонг. Нейната експозиция едва ли щеше да привлече особено силно критика и публика, ако една от инсталациите не се казваше “Стреляй в мен”.

Отдалеч игривосветещият надпис напомня реклама на цигари или на някакъв вид напитка обаче недвусмисленият призив не оставя никакво съмнение. “Стреляй в мен” – и ръката сама посяга към пистолета.

Авторката обяснява, че всички ние се делим на такива, в които се стреля и които сами стрелят. Аз просто давам оръжието и карам човек сам да избира, от коя страна на бариерата предпочита да застане, казва Сонг цитирана от newsru. Смисълът на моя проект е една проверка на несъзнателните човешки реакции.

Сонг За тази цел авторката използва пистолет-играчка, но много приличащ на истински, който стреля с пластмасови куршуми. Потенциалните жертви в инсталацията на Сонг са видеоизображения на женски и момински лица, които се проектират върху мишените. Изборът си за мишени Сонг обяснява с факта за особеното положение в обществото на всички представителки на нежния пол.

Стреляй в мен Ние постоянно се намираме под прицела на най-различни житейски обстоятелства – семейно насилие, унижения в работата, дискриминация, казва художничката, уточнявайки, че не е феминистка, а просто художник. Това е моят микросвят и аз го създадох, основавайки се на собствения си опит и на опита на другите жени.

Тези, които не могат да усетят “езоповия език”, а те са болшинство, смятат че това не е изкуство, а имитация на убийство и че подобни неща раждат разни “вашингтонски снайперисти”.