Варненци приготвиха уникална рецепта, пресъздаваща вино на траките от преди 2300 г., разказва "Труд"
Тя беше показана по време на Черноморския туристически форум, който започна вчера във Варна. Собственици на изби от цяла България се събраха под мотото "Винен туризъм - от традицията до съвременността".
"Постарали сме се максимално да се доближим до характеристиките на тракийските вина, които са се правили преди 2000 г. Подбрахме два сорта - малбек и мараш - древен български сорт, наследник на тракийските. Имало е село Мараш в местността Енера край Варна. През ХV век обаче жителите му измират от чума, а оцелелите се пръскат по Шуменско и Силистренско. Издирих този сорт грозде, който са гледали някога в селото, и го възстанових", разказа управителят на изба "Белоградец" Атанас Карагеоргиев.
Тракийската напитка е с лек аромат на мед и отлежава в 130-литрови делви. След това тя ще бъде налята в амфори.
На конференцията във Варна бе обсъден опитът на западноевропейските държави с традиции във винения туризъм. Хората у нас, които го практикуват в момента, се броят на пръсти. "Нямам големи надежди, че Варна може да стане силен център за такъв туризъм. Знаете ли какво правят в Бордо? Край лозята има път, телефон, ток, канализация. А ние как да заведем туристите до лозето и да правим на място дегустации?! Трябва да се намеси държавата, да има инфраструктура и ударна реклама", коментира браншовик.
Винопроизводителите обсъдиха и черния пазар в бранша. "Масово се купуват подсладители, добавят се стафиди и цвят от бъз във вината. А след това им се лепват етикети с цени по 2-3 лева. Страшна работа е!", оплакаха се винарите.
Mitaka
на 16.10.2009 в 12:38:20 #6Абе хора вие пиете ли изобщо вино или само ефтинджос биричка? И защо трябва да сте на всяко гърне похлупак? Аз пък твърдя че наши вина печелят международни награди а дивачките /защото за щастие никой не ги е облагородил/ Мавруд и Мелник имат уникален потенциал за стареене. Вижте Тера Тангра или Нобиле. На такава цена трудно ще намериш такова качество по света. А природните условия под балкана и край морето са най-голямата предпоставка за уникалност и качество.
Meteora
на 16.10.2009 в 11:37:08 #5Гаранция давам само на виното от буретата на село! На основата на каберне, добавена скромна доза памид и малко повече мускат... Мале-е-е-е! Ха наздраве!
Минувач
на 16.10.2009 в 11:24:30 #4Преди харесвахме черно-белите телевизори, после руските - цветни (по 65 кг)... С вината също претърпяхме развитие, а и винопроизводителите ни силно захитряха. Няма гаранция, че бутилка вино от 8-10 лв (от верига магазини) ще е 100% истинско.
Obi-Wan
на 16.10.2009 в 03:16:33 #3Мунчо едно време нашето вино беше най-доброто от евтинджосите, сега и там не се класира...
tranquiler
на 16.10.2009 в 03:00:03 #2Все едно някой знае как е било на вкус виното на траките преди 2300 години. Еееееехх, колко мъка и мръсна реклама има по този свят.
muncho
на 16.10.2009 в 02:43:27 #1Дам, нащо вино е най-доброто.. Но и то трябва да се забрани а употребяващите го да бъдат бучувани публично ;-)