Възстановка на римски пазар с войни, роби и робини се организира на крепостта "Сексагинта Приста" в Русе.

"В тридневната програма ще вземат участие над 40 души с  костюми от римската епоха, както и Тракийската кохорта от Свищов, като заедно ще изпълнят различни представления. Ще има живи статуи, които се задвижват и рецитират римски стихове, когато някой посетител премине покрай тях", обясни директорът на Русенския исторически музей доц. Николай Ненов, цитиран от БТА.

В изградени за случая шатри занаятчии показват различни артикули, рисуване на глинени съдове и сечене на монети.
"Монетите, които сечем, са реплики на антични монети - различават се по метал, грамаж и размер. Направили сме специална монета - медальон за "Сексагинта Приста", обясни майсторът Петър Петров от Варна.

Посетителите могат да вкусят и от римската кухня, като са предвидени по пет дегустации на ден. Менюто за днешния обяд включваше римска рибена супа, но без картофи и домати, а
единствено с глава целина, девисил и парчета лимон. Етнографът от музея Искра Тодорова обясни, че сведения за римската кухня се черпят от готварската книга на Апиций -
най-познатият кулинар през древността, живял през първи век, по времето на император Тиберий.

Организаторите раздаваха на посетителите и рецепти на  типични римски ястия, сред които "Пиле а ла Варданус", "Морско фрикасе", "Завити кюфтенца" и "Яхния от свинско с праз и дюли". Събитията са част от програмата на десетдневния  фестивал за съвременна градска култура "Аз, Градът", организиран от община Русе и в подкрепа на кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 г.