Viva Sofia! Viva Cuba! Петък вечер Хавана се намираше в България.

Омара Портуондо и оригиналният оркестър на Buena Vista Social Club, колкото и клиширано да звучи, съвсем буквално вдигнаха на крака зала 1 на НДК.

"Поколенията се сменят, но музиката няма възраст, тя има само качество", каза 81-годишната певица и го показа на практика.

В Националния дворец на културата наистина можеха да бъдат видени хора от всякакви възрасти, танцувайки салса под звуците на класиците в жанра Buena Vista Social Club.

Кубинските виртуози доказаха, че декорите, костюмите и ефектите не струват нищо пред качествената музика и заразителния темперамент на самия изпълнител.

На „голата" сцена на зала 1, всеки затворил очите си можеше да се пренесе в Куба - да усети полъха на морето и кубинските палми.

В България Омара Портуондо пристигна с оригиналния оркестър на Buena Vista Social Club, в който свирят четирима от ветераните на световно известната формация.

Тромпетистът Гуажиро Мирабал (Guajiro Mirabal), виртуозът Барбарито Торес (Barbarito Torres), Хесус "Aguaje" Рамос (Jesus "Aguaje" Ramos) (тромбон) и китаристът и кийбордист - Мануел Галибан (Manuel Galbán).

До тях достойно застанаха и младите, изключително талантливи - Карлос Калунга (Carlos Calunga) (вокал) и Роландо Луна (Rolando Luna) (виртуозен пианист).

Самата 81-годишна Омара излезе облечена изцяло в бяло и кръшно поклащаше снага в ритъма на салсата, без годинките въобще да й личат. А в момента, в който запя, то имаше ли седнали хора в залата, това неминуемо се промени. Човек просто трудно би отказал на призивите на тази магнетична жена, особено след като запя и „Моя страна, моя България".

Портуондо забавляваше залата и като често викаше името на българската си колежка Йорданка Христова, известна с познанството си с Фидел Кастро.

Кубинските легенди изсвириха най-известните си изпълнения като Veinte años, Quizas, quizas и невероятното Chan, chan.

Вечерта завърши с великите Candela i Dos gardenias на бис, а след края на концерта настроението беше за фиеста с продължение, като липсваше само Cuba libre и по една кубинска пура.