Внучката на Рихард Вагнер пристига в България, придружена от делегация от видни членове на Вагнеровото общество в Германия.

Верене Вагнер-Лаференц ще гостува у нас за грандиозния концерт с музика на великия немски композитор, който ще се състои в деня на годишнината от смъртта му - 13 февруари, в зала "България". Това съобщи БТА, цитирайки организаторите от Вагнеровото общество в Германия и Музикална къща "Престо".

Вечерта на Вагнер включва култови страници от творчеството на гения - увертюрата на операта "Нюрнбергските майстори-певци", прочутия прелюд и "Смъртта на Изолда" от "Тристан и Изолда" и "Ездата на Валкюрите" из трето действие на операта "Валкюра" - в изпълнение на Софийската филхармония. Диригенти ще бъдат Петър Димитров и Кристоф Щьокер от Германия.

В концерта ще участват утвърдени на германската оперна сцена изпълнители на Рихард Вагнер - сопраното Роза Ербсльо-Михайлова, басът Филип Ценов и немският тенор Бруно Пауленц. Вечерта на Вагнер е вдъхновена от "Вагнеровите празници" в Байройт. Затова по време на антракта в зала "България" ще бъде сервирана безплатна бира, каквато е традицията в града на композитора.

Верене Вагнер-Лаференц ще посети за първи път България, специално за да присъства на събитието. Потомка на два рода на велики музиканти, Верене е и правнучка на Ференц Лист, чиято дъщеря Козима напуска прославения диригент Ханс фон Бюлов, за да свърже живота си с Рихард Вагнер. Плод на тяхната любов е Зигфрид Вагнер, талантлив диригент и композитор, който дълги години ръководи прочутия Байройтски музикален фестивал, посветен изцяло на музиката на баща му, припомнят организаторите.

Снахата на Рихард Вагнер, съпругата на Зигфрид - Винифрид, също свързва живота си трайно с музикалното богатство на фамилията. Тя ръководи фестивала в Байройт по време на Третия райх. От брака на Зигфрид и Винифрид се раждат четири деца - синът Виланд, дъщерята Фриделин, Волфганг, който сега ръководи Байройтския фестивал, и най-малката сред внуците на Вагнер - Верене. Тя е майка на петима от правнуците на великия композитор.

Въпреки напредналата си възраст - родена е през 1920 г., тя продължава да е запалена сърфистка. Верене Вагнер ще бъде в България с делегация от видни представители на Вагнеровото общество в Германия. Българските почитатели на музиката на Вагнер ще имат изключителната възможност да се запознаят лично с Верене Вагнер и да разговарят с нея час преди началото на концерта - в студио "Музика" на зала "България.