Министърът на културата Вежди Рашидов се срещна днес в Париж с генералния директор на ЮНЕСКО Коичиро Мацуура, съобщи пресслужбата на министерството на културата.

По време на разговора с Коичиро Мацуура министър Рашидов изрази личната си подкрепа и тази на българското правителство за кандидатурата на посланик Ирина Бокова за поста генерален директор на ЮНЕСКО.

Пред своя домакин министър Рашидов потвърди поетия от България ангажимент за насърчаване на дейността на ЮНЕСКО за опазване на мира, защита на правата на човека, уважение на човешкото достойнство и разбиране и респект към различността и изрази амбицията на нашата страна да стане член на Комитета по световно наследство.

В хода на разговорите бе подчертано, че по време на 182-та сесия на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО ще се вземе решение за откриване у нас на Регионален цeнтър под егидата на ЮНЕСКО със седалище в София за опазване на нематериалното културно наследство в региона на Югоизточна Европа. Това се прави за първи път в историята на отношенията между България и световната организация.

По-късно тази вечер на церемония в Посолството на Република България в Париж министър Рашидов ще връчи почетния знак на министерството на културата "Златен век" на Жан-Пол Вилен, френски колекционер и галерист, за заслугите му за популяризиране на българското изкуство във Франция и по света.

След церемонията по награждаването министър Вежди Рашидов ще се срещне с видни френски и български интелектуалци, общественици, сенатори, депутати, посланици на официалния прием, даван от посланик Ирина Бокова по случай 182-та сесия на ИС на ЮНЕСКО.