Преди три години "Канзас" се превърнаха в сбъдната мечта за българските рокфенове. Какво още може да даде една легендарна банда на публиката, след като е пожънала целия възторг на рокаджийското братство? Още възторг. И музика извън времето.

Вторият концерт на "Канзас" в София, организиран от "Balkan Entertainment Company" и "Z-Rock", събра в НДК фенове от три поколения.
Приповдигнати и еднакво нетърпеливи.

Шоуто започва с "Magnum Opus" и паметната цигулка на Дейвид Рагсдейл, облечен в рокверсия на фрак без ръкави.
Няма подгряваща банда. От софийските реалности направо се озоваваме в Канзас през 1976 г.

"Welcome to Kansas!", провиква се басистът Били Гриър от сцената. Не уточнява дали говори за бандата или за родния й щат, но се чувстваме добре дошли във всеки възможен смисъл.

Следват хитове от 70-те и 80-те, за които всички суперлативи отдавна са казани.

Знаменателните Point of Know Return и Song for America вдигат градуса. Пробивната Hold on трогва публиката. Dust in the Wind идва като откровение. След пороя от звуци двете акустични китари звучат като послание от друг свят.
Вокалът на Стив Уолш и легендарното соло на цигулката се понасят с устрема на вдъхновението. И въпреки, че Уолш не е в най-перфектната си форма, искрената емоция в гласа му за пореден път печели възторга на публиката.

Чудесата продължават с песни като Miracles Out of Nowhere и Cheyenne Anthem, с Били Гриър като изпълнител на вокалите.

Чуваме "Канзас" да звучат толкова различно в отделните парчета, че ако не ги познавахме от години щеше да ни изглежда невероятно, че всичко това е творение на една и съща банда. Виртуозни комбинации от цигулка и китари, цигулка и кийборд, електронен и акустичен звук, двама големи вокалисти, абсолютен отказ да се съобразяват с общоприети понятия като "фронтмен"...
Това са "Канзас".

Публиката не ги пуска да си тръгнат и след дълги овации дочаква на крака двата им биса Fight Fire with Fire и Carry on Wayward Son.
Тръгват си с обещание за нови срещи.
А ние се разотиваме убедени, че не всичко е прах на вятъра.
Някои неща остават и се помнят.