Чикаго В Лос Анжелис обявиха номинираните за наградите “Златен глобус”, които се връчват за постижения в областта на киното и се считат за генерална репетиция преди “Оскарите”.

“Златен глобус” е приз, определян от Асоциацията на чуждите журналисти, акредитирани в Холивуд и на практика сред наградените са и бъдещите носители на “Оскар”.

Тази година безусловен лидер е мюзикълът “Чикаго”. Той е номиниран за осем награди – най-добър мюзикъл или комедия, Рене Зенелуегър и Катрин Зита-Джоунс за най-добра актриса, а Ричард Гиър може да вземе приза най-добър актьор.

Филмът “Часове” също претендира за седем номинации, сред които за най-добра драма, актриса – Никол Кидман и поддържащ актьор – Ед Харис.

Най-новият филм с Никълъс Кейдж “Адаптация” е номиниран за шест “глобуса” – мюзикъл или комедия, сценарий на Чарли Кауфман и комедиен актьор – Кейдж. За най-добри драматични актриси ще спорят Никол Кидман, Мерил Стрийп, Селма Хайек, Джулиън Мур и Даян Лейн.

Същият приз, съответно при мъжете може да стане притежание на Адриен Броуди за “Пианиста”, Майкъл Кейн – “Тихият американец”, Даниел Дей Луис за “Бандите на Ню Йорк”, Леонардо ди Каприо в “Хвани ме ако можеш”, Джак Никълсън – “За Шмид".

Церемонията по връчването ще е на 19 януари 2003 година.