Съпругът на Мелина Меркури - Жул Дасен почина в Атина на 96 г., предаде АНА.

Източници от атинска болница уточниха, че Дасен е починал от усложнения след като е боледувал грип.

Премиерът на Гърция Костас Караманлис изказа съболезнования на семейството.

Жул Дасен е роден пред 1911 г. в Милдтаун, Кънектикът, САЩ в семейство на руски евреи, емигрирали от Одеса.

През 1940 г. дебютира в Ню Йорк в евреийския пролетарски театър, но бързо се прехвърля на Бродуей. Талантът му не остава скрит и той е привлечен да режисира в Холивуд. Дасен се прочува като автор на "черни филми". "Гол град" от 1948 г. е една от творбите с влияние върху Холивуд.

През епохата на маккартизма в САЩ Дасен емигрира през 1953 г. във Франция. През 1955 г. той печели „Златна палма" в Кан с филма си „Рифифи".

По това време той се запознава с Мелина Меркури, която в следващите 11 години му става втора жена. Творческият им дует създава енигматични екранни образи, които надживяват дори и хунтата на черните полковници от 70-те години.

Тя става международно известна с филма „Никога в неделя" (1960), режисиран от съпруга ѝ Жул Дасен. След военния преврат в Гърция през 1967 посвещава голяма част от времето си на лобиране срещу хунтата в Западна Европа и САЩ. През 1974 г. се завръща в страната и се присъединява към ПАСОК. Тя е министър на културата в правителствата на Андреас Папандреу (1981-1989 и 1993-1994).

След тяхното падане от власт творбите на дуета Меркури -Дасен изстрелва Мелина не само в гръцкия парламент и политика, а в орбитата на европейската култура, превръщайки я в символ на Европа. Меркури дори започна борбата за връщането от Британския музей на фризовете на Партенона.

През 80-те години на минали XX в. Дасен отново се връща на гръцката театрална сцена. Той надживява съпругата си, която почина през 1994 г. и сина си Джо Дасен от първия си брак, починал през 1980 г. Жул Дасен има и дъщеря Жули.