Най-старата жителка на Пакистан, 150-годишната Лалам Джан, по всяка вероятност, е най-старата жена на планетата, съобщи РИА "Новости". в момента мястото за женско дълголетие в книгата на Гинес се заема от 125-годишната жителка на индийския град Джайпура Хабиба Миян.

За датата на раждане на пакистанката няма никакви документи. Единствено в болницата в Карачи, където Лалам Джам се е лекувала от рак на гърдата, е записано в медицинския картон, че е на 150 години. Най-възрастната жена твърди, че се е родила преди 150 години в село Лала Кот, разположено в северозападните погранични райони на Пакистан.

По думите на лекарите старицата е с нормално кръвно налягане, чува добре, никога не е пушила или дъвчила тютюн, зрението й е запазено и се придвижва сама. Скоро Лалам ще бъде изписана от болницата.

Дълголетницата говори само на пушту и разказва истории за героичните сражения на роднините й с отрядите на сикхите, които са се водили в северните райони на днешен Пакистан през първата половина на 19 век. На въпрос за възрастта й Лалам отговаря, че дълголетието й е дар от Аллах.

Дълголетницата има шест деца, 34 внука и внучки и почти 80 правнука.

Първото си дете – син, Лалам е родила на 55 или 58 години, а самият той е починал преди 12 години на 80-годишна възраст.

По думите на втория й син Захир Шаха, за първи път Лалам Джан се е омъжила на 20 години, но мъжът й починал само две недели след сватбата. В продължение на 18 години тя е била сама, след което роднините й са я дали за жена на 5-годишно момче от племето им.

Първото дете от този брак Лалам родила след 17 години, когато съпругът й навършил 22 години.

Лалам Джам е много благочестива, всеки ден се моли, пости често и се храни предимно с плодове.