40 избрани български икони от фонда на Регионалния исторически музей във Варна участват в изложба в известния в цяла Европа музей в германския град Реклингхаузен. Това съобщават от община Варна.

От местната администрация припомнят, че това е второ издание на изложбата. Миналата година тя е събрала над 20 000 души в побратимения на Варна холандски град Дордрехт. Създаден е научен каталог, който вече е изчерпан.

Проявата се реализира по проект „Европа за гражданите" и предоставя уникална възможност за популяризиране на българското културно и иконно наследство чрез експозицията и разработените към нея материали, обясняват от общината в морската столица.

Изложбата в Реклингхаузен е под надслов „Чудесата на светилната". Тя е открита преди броени дни от кмета на германския град - Кристоф Теше, и от кмета на Дордрехт - Арно Брок.

Варна е била представена от Мирела Донкова и Красимира Йорданова, експерти в отдел „Протокол и международно сътрудничество" в общината, както и представители на Регионалния исторически музей.

Изложбата ще остане в Реклингхаузен до юни и ще даде възможност на много европейци да научат повече за православната църковнославянска култура, представена чрез иконите от богатата колекция на Варненския музей.