Нобеловата награда за мир за 2014 година е присъдена съвместно на пакистанката Малала Юсуфзай и индийския активист Кайлаш Сатярти, обявиха от Нобеловия комитет.

Мотивът: „Борбата им срещу репресирането на децата и младите хора, както и за правото на всички деца да имат достъп до образование".

Показвайки голям кураж, индийският активист, който поддържа традицията на Ганди, ръководи различни форми на протести и демонстрации, всички мирни, които са фокусирани срещу грубото експлоатиране на децата за финансова полза, отбелязват от комитета в мотивите си.

Той също е допринесъл за организирането на важни международни конференции за правата на децата.

Сатярти е роден на 11 януари 1954 година във Видиша, Индия. Той е помогнал за освобождаването на над 80 хиляди деца, също успешно да се интегрират и образоват.

Въпреки младостта си, Малала Юсуфзай вече от няколко години се бори за правата на момичетата да имат достъп до образование. Тя е жив пример, че децата и младите хора също могат да допринесат за подобряване на ситуацията им. Юсуфзай дори е направила това при много опасни обстоятелства.

17-годишната Юсуфзай става най-младият носител на наградата, отбелязва БиБиСи.

Малала Юсуфзай беше простреляна в главата от талибаните през 2012 г. в Пакистан, защото е искала да посещава училище. Тя оцелява и става активист за правото на момичетата да получат образование. Родена е на 12 юли 1997 година в Мингора, Пакистан.

През 2013 година наградата бе присъдена на Организацията за забрана на химическите оръжия, а през 2012 г. - ЕС.

Церемонията по награждаването е по традиция на 10 декември в Осло, когато и умира основателят на Нобеловата премия - шведският предприемач и изобретател Алфред Нобел (1833-1896). Носителят на Нобеловата награда получава 8 милиона шведски крони (1,2 милиона долара).

Нобеловата награда се присъжда от 1901 година.