проповед на Църквата на евтаназията След смъртта на своята баба, 21-годишната Джули Ветето изпаднала в депресия. Когато един ден мъжът й Роджър се върнал вкъщи от работа, намерил съпругата си да виси на кучешка каишка над ваната. На монитора на компютъра им, все още включен в Интернет, била отворена страница, която обяснява, как най-добре човек може да се обеси, пише Newsweek.

19-годишната Сюзи Гонзалес имала добро и любящо семейство. Съвсем скоро тя получила стипендия за обучение в Държавния университет във Флорида, но въпреки това Сюзи искала да се самоубие. Според бащата на 19-годишното момиче, Сюзън е изпаднала в депресия след терористичните атаки от 11 септември. В края на краищата, тя успяла да се самоубие, след като открила един от най-популярните сайтове за рецепти на смъртоносни коктейли, съставени на основата на цианид, пише The San Francisco Gate.

В Америка избухна доста сериозен скандал, след като редица обществени организации получиха огромна популярност, проповядвайки, че самоубийството е неотменно право на всеки човек и гражданин.

Полицаи и психолози алармират, че все повече хора с психически отклонения слагат край на живота си, след като посетят сайтовете на “Църква на евтаназията”, ASH и End-of-life-Choices (Hemlock Society).

Рекламният призив на една от организациите гласи: “Вие искате да се самоубиете? Наберете 976HELP и ние ще ви помогнем. Ние сме помогнали вече на 1 000 души”.

“Църква на евтаназията” представлява нестопанска образователна организация. Главната й цел е възстановяване на баланса между хората и останалите живи същества на планетата. Според последователите на това “учение” подобен баланс може да се постигне само с масови и доброволни самоубийства.
Единствената заповед на организацията е срещу размножаването. Като допълнение на тази забрана “Църква и евтаназия” проповядва четири принципа (стълбове) на живота: самоубийство, аборт, канибализъм и содомия, като канибализмът не е задължителен, тъй като организацията е поддръжничка на вегетарианството. На тези, които не могат да се откажат от консумацията на месо, организацията предлага да заменят животинското месо с човешко. Сайтът проповядва обаче, че канибализмът се допуска само спрямо вече мъртви хора.

Това изобщо не е шега, са категорични полицейските служители. Полицията и регионалната прокуратура заявяват, че в най-скоро време ще започнат масови арести на участниците и организаторите на подобни движения. Вече повече от сто дела са предадени на съдилищата в различните щати на САЩ. Въпреки че самоубийството не се явява престъпно действие, то помагането и подтикването към самоубийство се класифицира от американските законодатели като сериозно престъпление.
Според US-законите, помагането и подтикването към самоубийство се наказва със затвор до 15 години и (или) глоба от 100 хил. долара.

Списание Newsweek публикува интервю с автор на подобен сайт - ASH. Момичето, представящо се с инициалите SR-71A, уверява, че правото на самоубийство е неотменно за всеки човек. “Държавата не може да забрани дейността на нашата организация, тъй като Конституцията на САЩ гарантира правото на свобода на словото”, подчертава тя.

В Америка официално са потвърдени 14 случая на самоубийство, извършени с помощта на подобни сайтове. Още 14 случая се намират в етап на разследване, но да припомним, че “Църква на евтаназията” уверява, че вече е помогнала на 1000 човека.