Чешки археолози са открили гробница на неизвестна досега царица, за която се вярва, че е била съпруга на фараон Неферефре, който е управлявал преди 4500 години. Това съобщава АФП, позовавайки се на информация от египетските власти.

Гробницата е разкрита в Абу Сир, стар царски некропол югозападно от Кайро, където са няколко пирамиди, посветени на фараоните от Пета династия, включително и Неферефре.

Името на съпругата му не било известно преди откриването на находката, заявява министърът на антиките Мамду ал-Дамати. Той я идентифицира като Кентакауес III. Министърът изтъква, че за пръв път се разкрива името на тази царица, което е било неизвестно преди откриването на гробницата й. Тя е Кентакауес III, като предишни две царици със същото име вече са били идентифицирани. Името и рангът й били изписани на вътрешните стени на гробницата. По всяка вероятност това е направено от строителите.

Това откритие ще ни помогне да се хвърли светлина в някои неизвестни аспекти на Пета династия, която заедно с Четвърта династия, свидетелства за изграждането на първите пирамиди", допълва министър Мамду ал-Дамати.

Откритието е направено от Мирослав Барта, ръководител на Чешкия институт по египтология. Той посочва, че гробницата е намерена в гробищния комплекс на фараон Неферефре.

„Това ни кара да вярваме, че царицата е била негова съпруга", допълва Барта.

Официални лица от Министерство на антиките заявява, че гробницата датира от средата на Пета династия.

Археолозите също са открили около 30 прибори, 24 от варовик и четири от мед.