При разкопките на римския кастел Сексагинта Приста археолозите от Историческия музей в Русе разкриха фрагмент от амфора с печат на производителя от гръцкия полис Синопе, датиран в периода 228-223 г. пр. Хр. Това съобщи директорът д-р Николай Ненов, цитиран от Радио Шумен.

Открити са още бронзова тока, желязна фибула и 37 броя римски монети, сред които е и малка колективна находка. В резултат на разкопките, в проучените три сондажа с обща площ от над 70 кв. м., са били разкрити зидове, принадлежащи на жилищни сгради, които се отнасят към късноантичната и късноосманска епохи.

Участък от западната крепостна стена на римския кастел също е проучен. Спасителните разкопки в древно римската крепост Сексагинта Приста, която се намира в самия център на Русе са водени от археолозите от Регионалния исторически музей в Русе - Върбин Върбанов и Деян Драгоев.

Проучванията са във връзка с реализацията на проект „Възстановяване и социализация на Римска крепост „Сексагинта Приста" на Министерство на културата, финансиран по ОП „Регионално развитие", уточниха от Историческия музей в Русе.

Името на кастела означава - шейсетте кораба и дава сведения за дунавската флотилия на древния Рим, която е била базирана в Сексагинта Приста.