Оттеглилият се от папския престол Бенедикт XVI се върна да живее във Ватикана, което поставя началото на безпрецедентен момент в историята на Католическата църква - абдикирал папа и действащ папа да живеят „под един покрив", съобщават АП и БиБиСи.

Бенедикт бе откаран до Ватикана с хеликоптер от лятната резиденция на папата Кастело Гандалфо, където той се оттегли след абдикирането си.

Припомняме, Бенедикт XVI се оттегли на 28 февруари. Той стана първият папа, оттеглил се от престола за последните 600 години.

Бенедикт XVI бе посрещнат от папа Франциск и след това бе откаран в неговия нов дом. От Ватикана обявиха, че папа Франциск приветства Бенедикт „с голяма и братска сърдечност". Двамата след това проведоха „кратка молитва" в параклиса на Бенедикт.

Бенедикт ще живее в преустроения манастир Mater Ecclesiae, закътан зад базиликата „Свети Петър". С него ще живее личният му секретар монсеньор Георг Генсвайн.

86-годишният Бенедикт за последно публично се появи на 23 март и оттогава има спекулации за неговото здравословно състояние.

Говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди заяви тази седмица, че Бенедикт не е болен.

Ломбарди поясни още, че манастирът, където ще живее Бенедикт, е „малък, но добре оборудван", включващ параклис, библиотека и място за обучение.