От днес в Белгия влезе в сила забраната за носене на бурка на обществени места.

Законодателството предвижда арест до 7 дни и глоба от 137,50 евро за жените, които нарушават правилото, предаде АП.

Вносителите на закона, който бе остро критикуван от някои правозащитни организации, се мотивират с факта, че носенето на облекло, което закрива напълно лицето, може да застраши обществената сигурност, тъй като човекът не може да бъде разпознат.

Според статистиката, публикувана от белгийски медии, в страната живеят 270 жени, които носят бурка.

В. "Соар" съобщи, че две жени вече са отнесли въпроса до белгийския Конституционен съд.

Засега не е ясно дали жалбата им ще бъде разгледана, както и дали ако съдът открие процедура по обжалване, това би повлияло на прилагането на закона.

Според властите, много малка част от живеещите в Белгия мюсюлманки носят бурка. От "Амнести Интернешънъл", обаче, предупредиха, че това е посегателство срещу свободата на жените.

Притеснения бяха изразени и за възможността засегнатите от закона да бъдат принудени да не излизат от домовете си.

По този начин Белгия стана втората страна в ЕС след Франция, където този религиозен символ е забранен на публични места.

Още от миналата година, парламентите на отделни европейски държави започнаха да налагат със закон забрана за бурките.

Германският евродепутат Силвана Кох-Мерин смята, че трябва да има забрана на бурките в цяла Европа.

Пълното покриване е натрапчиво обявяване за стойности, които не се споделят в Европа, смята Кох-Мерин.

Във Франция, лицата, които принуждават жени да покриват лицата си с бурка или никаб, могат да бъдат осъдени на една година затвор и глоба в размер на 30 000 евро.

Забрана бе наложена и върху буркините - банските на мюсюлманката, която покрива цялото си тяло и когато отива на плаж. Тази забрана, обаче, по-скоро бе обяснена с проблеми с хигиената.

Промяната в закона касае, според статистиките на френското вътрешно министерство, около 3 000 души, живеещи във Франция.

Новият закон предизвика гневната реакция на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, който пред парламентарната асамблея на Европа Ердоган обвини Франция, че приемайки закона, нарушава свободата на религиите.

Отделни мюсюлманки вече бяха санкционирани заради нарушаване на забраните.

Барселона е първият голям испански град, който обяви, че въвежда забрана за носене на традиционните ислямски наметала на публични места.

Холандски политици също се обявиха за забраната на бурки и никаби.