Семейството на холивудския актьор съобщи, че Брус Уилис е диагностициран с фронтотемпорална деменция, уточни Би Би Си.

Фактът, че най-накрая е поставена ясна диагноза, е облекчение за близките на артиста, се казва в изявление, публикувано в социалните мрежи.

Миналата пролет 67-годишният Уилис беше диагностициран с афазия, която причиняваше затруднения в говора, болестта обаче е напреднала и сега е възможно да се уточни диагнозата, заявиха близките на актьора.

В изявлението им се отбелязва също, че фронтотемпоралната деменция е най-често срещаният вид деменция сред хората над 60-годишна възраст.

Брус Уилис напуска Холивуд

Брус Уилис напуска Холивуд

Актьорът се оттегля от киното заради Афазия

Според описанието на уебсайта на британската Национална здравна служба обаче фронтотемпоралната деменция е "необичайна" форма на деменция. Тя причинява промени в поведението и говора.

Пациентите развиват бавност или скованост на движенията, по-късно губят контрол над уринирането и дефекацията и отслабват мускулите им.

Семейството на Брус Уилис заяви, че е решило да оповести диагнозата му с надеждата да повиши обществената осведоменост за болестта.

"Понастоящем няма лек за болестта, такава е реалността, но се надяваме, че това ще се промени през следващите години", заяви семейството на Уилис.

Уилис придоби световна известност с ролите си в блокбъстърите "Умирай трудно", "Шесто чувство", "Армагедон" и "Криминале".

Той е номиниран пет пъти за наградата "Златен глобус" - само веднъж за ролята си в телевизионния сериал "Детективска агенция "Лунна светлина". Три пъти е номиниран и за награда "Еми", от която печели два пъти.

Брус Уилис напуска Холивуд

Брус Уилис напуска Холивуд

Актьорът се оттегля от киното заради Афазия