Уинстън Чърчил е искал "да унищожи всички следи" от телеграми, разкриващи заговори на нацистите за възстановяването на бившия крал Едуард VIII на британския трон в замяна на неговата подкрепа по време на Втората световна война. Това показват новоразкрити правителствени документи, съобщава "Гардиън".

Телеграмите документират нацистките планове за отвличането на херцога на Уиндзор - титлата, дадена на Едуард след абдикацията му през 1936 г. - и съпругата му, Уолис Симпсън, когато са пристигнали в Португалия, след като са избягали от дома си в Париж, след като Франция е завладяна от германските сили през 1940 г.

Документите разкриват как Чърчил моли американския президент Дуайт Айзенхауер и френското правителство да предотвратят публикуването на прихванатите германски телеграми за "поне 10 или 20 години".

Чърчил, британският премиер тогава, изтъква, че заловените германски телеграми, предлагащи британския престол на Едуард в случай на нацистка инвазия във Великобритания, са "тенденциозни и ненадеждни" и вероятно оставят подвеждащото впечатление, че херцогът "е в тясна връзка с германски агенти и е слушал предложения, които са били нелоялни".

Чърчил е отправил молбата си към Айзенхауер, след като научил, че копие на микрофилм на телеграмите, които са били открити в германските архиви в края на войната, е било изпратено на Държавния департамент на САЩ и са били разглеждани за включване като част от официалната американска история на конфликта.

Айзенхауер е казал на Чърчил на 2 юли 1953 г., че американското разузнаване споделяло неговата оценка, че комуникациите са били "очевидно събрани с някаква идея за насърчаване на германската пропаганда и отслабването на западната съпротива" и са били "абсолютно нечестни" към херцога.

Чърчил заявил на американския президент, че опасенията за сигурността на херцога са довели до назначението му като управител на Бахамите, част от "енергичните усилия да го измъкнем от Европа извън обсега на врага".

Германските телеграми твърдят, че херцогът и херцогинята са реагирали с изненада, когато им е било предложено, че Едуард би могъл да има още една възможност да седне на трона.

Чърчил посочил пред правителството на 12 август 1953 г. в строго секретен меморандум, че херцогът не е знаел за телеграмите. "Покойният крал (Джордж VI), който видя документите, се ограничи да настоява, че ако публикуването не може да бъде избегнато, на херцога на Ундзор трябва да се даде пълно и навременно предупреждение", разкриват документите.

Чърчил е успял да забави публикуването на телеграмите само с няколко години. Когато през 1957 г. те са видели бял свят, херцогът ги отхвърлил като "пълни измислици".