Черен диамант на милиарди години е продаден за 3,16 млн. паунда. Смята се, че е най-големият шлифован диамант в света. Не е ясен произходът на камъка, но се предполага, че той е бил пренесен на Земята от астероид, информира BBC. Очакванията са били скъпоценният камък да достигне 4,4 милиона паунда на онлайн търг.

Диамантът е наименуван "Енигмата". Скъпоценният камък с тегло 555,55 карата тежи приблизително колкото един банан. Камъкът има една от най-твърдите форми на естествен диамант, формата се нарича "карбонадо" и се среща изключително рядко - предимно с производ от Бразилия и Централноафриканската република

Смята се, че черните диаманти се датират на около 2.6-3.2 милиарда години - време преди съществуването на динозаврите.

Тъй като сдържат минерал, който се среща само в метеоритите, се смята, че произхода е космически. Аукционната къща "Сотби" описва космическата загадка като "едно от най-редките космически чудеса, познати на човечеството", допълва Reuters.

Организаторът на търга заявява, че купувачът остава анонимен и използва криптовалута за начин на плащане.

Предприемачът Ричард Харт в последствие се самоопределя като купувач на "Енигмата" в социалните мрежи. Обмисля се преименуване на скъпоценния камък на "диамант HEX.com", във връзка с основаната от него блокчейн платформа.