Държавният департамент на САЩ си отвори микроблог на арабски език в Туитър с надеждата да увеличи публиката на кратките съобщения за политиката на САЩ в обстановка на растящи смутове в Близкия изток.

Това съобщи Би Ти Ви.

Първият "туит" на арабски език в микроблога на Държавния департамент казва, че САЩ признават "историческата роля" на социалните медии в арабския свят.

"Искаме да участваме в разговорите ви", се казва в посланието.

В следващите постове се повтаря позицията на президента Обама, че само египтяните могат да определят бъдещето си и се обобщава съдържанието на телефонното обаждане на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън до египетския му колега Омар Сулейман.

Туитър акаунтът е "USA bilAraby", което значи "САЩ на арабски". Няколко часа след появата му той има 40 последователи. Бивши служители на Държавния департамент и експерти по външна политика казаха на Конгреса, че САЩ трябва да използва милиардите долари помощ, които дава на Египет, за налагане на преход към демокрация.

При първото изслушване в Конгреса след масовите антиправителствени демонстрации в Египет експертите се постараха да дадат отговори на въпроса как САЩ да подкрепят силно демократично движение, като същевременно вземат предвид исканията на протестиращите за незабавна оставка на президента Хосни Мубарак, който от дълги години е съюзник на САЩ.

Някои конгресмени призоваха да се спре помощта на САЩ за Египет.

Според експерти САЩ ясно трябва да изтъкнат пред Египет, че помощта се обвързва с някои условия и ще бъде спряна, ако Кайро се превърне в нов площад Тянънмън, където през 1989 г. китайските власти смазаха с кръв протестна демонстрация.