В навечерието на Деня на Независимостта параходът „Радецки" ще направи едночасова обиколка в района на Козлодуйското пристанище. Параходът е национална светиня, свързана с подвига на четниците на Христо Ботев, загинали за свободата на България през 1876 година.

Ценителите на историята могат да се качат на борда на легендарния параход на 19 септември. Плаването в акваторията на Козлодуйското пристанище ще се осъществи от 15.00 до 16.00 часа, съобщават от Националния исторически музей (НИМ).

На борда могат да се качат 100 пътници. Ако интересът към екскурзията е много голям, в същия ден - 19 септември, ще бъде осъществена и втора обиколка в района на Козлодуйското пристанище - от 16:00 ч. до 17:00 часа.

Качилите се на борда ще могат да разгледат и обновената музейна експозиция. Там могат да се видят редица ценни реликви като знамето на Ботевата чета, униформи на Ботеви четници, последните писма, писани от воеводата Христо Ботев от борда на парахода и други.

От културната институция поясняват, че билетите за едночасовата екскурзия с кораба „Радецки" се закупуват на място. Цената за деца, ученици, студенти и пенсионери е 4 лева, а за всички останали - 6 лева.

Австрийският параход „Радецки" е построен през 1851 г. в Будапеща. На 29 май 1876 г. четата на Христо Ботев завладява парахода и го принуждава да спре на българския бряг при с. Козлодуй, откъдето се насочва към Врачанския Балкан, за да се бие за свободата на България.

През 1966 година е построено точно копие на легендарния параход със средства, събрани от 1 200 000 български деца. Той е пуснат на вода през 1966 г. в памет на 90-годишнината от гибелта на Ботев. Корабът е със статут на национален музей от 1982 година. Намира се на вечен пристан в гр. Козлодуй в специално изградено за него място.

Филиал е на Националния исторически музей в София от 16 април 2004 година.

Музеят „Параход „Радецки" е изцяло свързан с живота и делото на Христо Ботев, с трагичната му гибел, както и с неговата чета. С годините се е превърнал и в национална светиня. Музеят „Параход „Радецки" е единственият пътуващ параход музей на Балканския полуостров и в България, припомнят още от НИМ.

Ремонтните дейности на плавателния съд през последните години са финансирани от Атомната централа в Козлодуй. Така легендарният параход продължава да посреща посетители и да извършва кратки пътувания в акваторията на Козлодуйското пристанище.