Върховният съд във Франция окончателно анулира във вторник първия в страната брак между хомосексуалисти. Съдът счете, че сключеното на 5 юни 2004 година бракосъчетание е незаконно.

Двойката - Стефан Шапен на 36 г. и Бертран Шарпантие на 33 г., обявиха, че ще отнесат случая до Европейския съд по правата на човека.

Френските магистрати се позоваха на законодателството, където е посочено, че бракът е съюз между мъж и жена, предаде Франс прес.

Казусът предизвика политически спорове между левите и десните сили и разпалени дебати в обществото, които се пренесоха и в предизборната кампания за изборите през април. Никола Саркози, кандидат за президент на десницата, вече изложи несъгласието си с хомосексуалните бракове, а неговата съперничка Сеголен Роаял се отметна от първоначалните си критики и се застъпи за този вид съюз, както и за правото на хомосексуални двойки да осиновяват деца.

Сега тези двойки могат да се възползват от т. нар. граждански съюз, който дава приблизително 50% от правата, гарантирани на традиционното семейство.

Френските закони не позволяват на хомосексуални двойки да осиновяват деца.