Джийн Робинсън Англиканската църква в САЩ реши да подкрепи назначаването като епископ на открития хомосексуалист Джийн Робинсън.

Предстои само още едно гласуване на кандидатурата му от съвета на епископите, което според кореспондента на Би Би Си Джейн Литъл също ще е утвърдително.

Бъдещият епископ е разведен баща на две деца. Той е имал открити връзки с мъже повече от 14 години.

Изборът предизвика множество остри реакции от страна на консервативните кръгове в църквата, както и на религиозни лидери в развиващия ще свят, включително части от Азия и Африка. На тези места англиканците по правило са традиционалисти.

Мога да направя повече за лесбийките и гейовете в църквата, като се опитам да бъда добър епископ, отколкото като се превърна в епископ на гейовете. Хората в Ню Хампшиър просто искат да бъда техен епископ и аз нямам търпение да заема този пост, каза Робинсън.

Той заяви, че се чувства спокоен и радостен от резултатите от гласуването. Бъдещият епископ се надява решението за ръкополагането му да доведе до развитие на църквата, а не до разцепление в нея.

Според защитниците на правата на хомосексуалистите встъпването му в длъжност като епископ ще допринесе за приобщаването на тази група към църквата.

Консерваторите обаче заплашиха, че ще напуснат англиканската църква, ако хомосексуалист стане епископ в нея. Няма да приемем подобна промяна на каноните. Ако ни питате дали ще търпим подобно нещо, отговорът е не, заяви пред Ройтерс епископът на Южна Каролина Едуард Салмън.