Царевец Въпреки строгите мерки за сигурност, предприети в Пентагона след трагедията от 11 септември, 2001 година, военното ведомство на САЩ си остава уязвимо пред лицето на врага. Така The Washington Post изкоментира скорошния инцидент с гълъба – гост, който посети Пентагона непоканен.

Невинната птичка съвсем безпрепятствено влетя в четвъртия етаж на сградата на Пентагона и буквално премина над кабинета на военния министър Доналд Ръмсфелд, пише американското издание.

За успешното вмъкване на гълъба в Пентагона е предприето специално разследване. Служители на ведомството коментират, че е невъзможно птицата да е влязла през прозорците на сградата, тъй като те са постоянно затворени. Поради това, предполагат от Пентагона, гълъбът е влетял откъм входната врата от страна на река Потомак, а след това с няколко зигзага над стълбищата се е оказал в сърцето на сградата.

Във връзка с инцидента служители от Музея на международния шпионаж във Вашингтон побързаха да напомнят на военните, че такива гълъби активно са били използвани в периода на Първата световна война за събиране на секретна информация за вътрешното разположение на стратегическите обекти на врага.

Явно поради тази причина, коментира The Washington Post, военните служители така бдително са се спуснали да ловят бедната птица, която отчаяно се е мятала из коридора в продължение на 40 минути. Но е възможно и да са влезли в ролята си на “ястреб” – птицата, която украсява входа на Пентагона, пише още американският вестник.

В крайна сметка военните успели да доведат лова до край, като най-удачен се оказал зам.-министърът на отбраната Роджелио Пардо Морер. Тъй като имал опит в борбата с терористите, както и бойна закалка от Афганистан, той ловко хвърлил сакото си върху гълъба, който в този момент се опитвал да се приюти на лампата.

“Прошепнах му няколко секретни инструкции и го изпратих по посока на държавния департамент”, каза усмихнат служителят на Пентагона и допълни: “Досега не сме получили отговор от дипломатите.”