безредициГръцки полицай беше признат осъден на доживотен затвор за убийството на тийнейджър в центъра на Атина, което доведе до масови безредици през 2008г.

АП съобщи, че с 4 срещу 3 гласа съдебното жури е намерило за виновен Епаминодас Корконеас по обвинение за предумишленото убийство на 15-годишния Александрос Григоруполос. Младежът беше застрелян от полицая на 6 декември 2008г. в централния атински квартал Екзархия, любимо място на гръцките анархисти.

Колега на 38-годишния Корконеас, Василис Саралиотис беше признат за виновен за съучастничество.

Смъртта на Григоруполос доведе до безредици, продължили две седмици из цяла Гърция. Младежи вилняха из големите градове, като подпалваха коли и сгради и плячкосваха магазини. Анархистите в страната активизираха атаките си срещу държавни сгради срещу полицията и държавни сгради.

Двама от тримата съдии и един от четиримата съдебни заседатели гласуваха Корконеас да бъде съден за непредумишлено убийство, обвинение, което предвижда по-лека присъда. Обвиняемият е категоричен, че момчето е било убито от рикоширал куршум, изстрелян от полицая като предупреждение след спречкване с млади анархисти.

Аутопсията на Григоруполос доказа, че става въпрос за рикошет и нещастен случай, но съдът прие твърденията на адвокатите, наети от родителите на младия анархист. Те се позоваха на свидетели, които видели полицаят да се прицелва преди да стреля.

Поради съображения за сигурност, процесът се проведе в Амфаса, град, разположен на около 200 км. западно от Атина.