Холандия Холандски организации, защитаващи правата на сексуалните малцинства, публикуваха брошура с инструкции за хомосексуалистите, които възнамеряват да встъпят в брак. Това е своеобразен отговор на изявленията на Ватикана, осъждащи еднополовите бракове, коментира Би Би Си.

В справочника от 60 страници се разказва за опита на Холандия – първата страна, разрешила хомосексуалните бракове и се дават съвети на гейовете, желаещи да живеят заедно като брачна двойка. Книжката призовава гейовете от всички страни да се борят с дискриминацията, търсейки правата си чрез съда.

Сред активистите правозащитници е Жозе Смитс, член на холандския парламент от Лейбъристката партия. Тя и нейната партньорка в гей-връзката вече са успели да осиновят три деца.

Тази борба е за правото на хората да се чувстват свободни. Тя е не толкова стремеж да се помогне на хомосексуалистите и лесбийките, желаещи са сключат брак. Това е политическа борба за равноправие, заяви Смитс.

Холандия разреши еднополовите бракове през 2001 година. Последваха я Белгия и две канадски провинции. През 2002 в Холандия са узаконили своите връзки над 4 000 хомосексуални двойки.