Хонконг осъди мъж за това, че е носил тениска с протестен лозунг, като той е първият човек, осъден по новия закон за националната сигурност на града, приет през март, предаде "Ройтерс".

27-годишният Чу Кай-понг се призна за виновен по обвинение за "извършване на действие с бунтовни намерения".

Съгласно новия закон за сигурността максималната присъда за престъплението беше променена от две години на седем години затвор и дори може да достигне до 10 години, ако се установи, че е намесено "сговор с чужди сили".

Чу е арестуван на 12 юни, понеже е носел тениска с лозунга "Освободете Хонконг, революция на нашето време" и жълта маска с надпис "FDNOL" - стенограмата на друг лозунг "пет искания, нито едно по-малко".

Шестима арестувани в Хонконг по новия закон за националната сигурност

Шестима арестувани в Хонконг по новия закон за националната сигурност

Китай затяга контрола върху полуавтономния град

И двата лозунга бяха често скандирани на протести през 2019 г., а 12 юни беше ключов начален ден. 27-годишния подсъдим е казал на полицията, че е носел тениската, за да напомня на хората за протестите.

Официално присъдата ще бъде произнесена в четвъртък, 19 септември, от главният магистрат Виктор Со, подбран лично от градския лидер Джон Ли.

Хонконг беше върнат от Великобритания на Китай през 1997 г., като Пекин обеща да гарантира, че свободи на града, включително свободата на словото, ще бъдат защитени по формулата "една държава, две системи".

След продължилите месеци протести във финансовия център през 2020 година Пекин наложи закон за националната сигурност, според който отцепването, подривната дейност, тероризма или тайното споразумение с чужди сили се наказва с доживотен затвор. 

През март 2024 г. Хонконг прие втори нов закон за сигурността - собствена наредба, известна още като "Член 23". 

Критиците, включително правителството на САЩ, изразиха загриженост относно новия закон за сигурността и посочиха, че неясно дефинираните разпоредби относно "бунт" могат да бъдат използвани за ограничаване на несъгласието.

Представители на Хонконг и Китай заявиха, че е необходимо да се запушат "вратички" в режима на национална сигурност.

Съдът призна за виновни 14 демократи в Хонконг

Съдът призна за виновни 14 демократи в Хонконг

Знаков процес по обвинения в подривна дейност