За женската красота отговарят хормоните смятат учени от британския университет "Сент Андрю", цитирани от zdrave.bg.  

Те са стигнали до този извод, след продължило два месеца наблюдение, в което са били включени жени на възраст от 18 до 25 години.

Никоя от участничките не е приемала контрацептиви и не е използвала козметика. Учените са определяли нивото на хормони и са отбелязвали деня на менструацията на всяка от тях.

Специалистите са направили снимки в момента с най-високо концентрация на естроген в организма. Както се и очаквало, най-високото ниво на естроген съвпада с овулацията.

Правените всекидневно снимки на жените са били показвани на независими експерти (мъже и жени също на възраст от 18 до 25 години), които са оценявали привлекателността и женствеността на участничките.

Експертите са оценили и две други изображения. Първото се е състояло от обща снимка на 10 жени с най-ниско "пиково" ниво на естроген, а второто - снимка на други 10 с най-високо ниво на хормона.

Резултатите показват, че съществува взаимна връзка между нивото на естроген и степента на привлекателност при всяка жена, твърдят учените.

Това според тях е доказателство, че привлекателността зависи от фертилността.

Количеството естроген, който се произвежда през пубертета обикновено за период от 7 години, зависи от наследствените фактори.

Хормонът влияе на растежа на костите, а също така на външния вид на кожата, допълват от zdrave.bg.