Ценни картини на едни от най-известните имена в изобразителното изкуство - Пикасо, Матис, Моне, може да се окаже, че са унищожени. Припомняме, платна на художниците бяха откраднати в средата на октомври през 2012 г. от музея Кунстхал в Ротердам при един от най-дръзките обири в света за последните десетилетия.

След кражбата бяха задържани трима румънци. За съжаление картините не бяха открити.

Румънските власти обявиха, че започват разследване, което да изясни дали откраднатите картини са унищожени. Съмнение за това им дават показанията на Догару - майка на един от задържаните. Пред следователите тя твърди, че била уплашена за съдбата на сина си, след като той е бил арестуван, и решила да изгори картините, оценявани за милиони, за да прикрие престъплението му.

Разследващите са взели проби от пепелта в печката от жилището на жената. Към момента са открили остатъци от рамки и платна, както и боя. Тепърва обаче ще се изследва дали те са от творбите на художниците.

Директорът на румънския национален исторически музей Ернест Оберлендер-Тарновеану коментира, че ако в действителност се окаже, че картините са изгорени, това ще „бъде истинско престъпление срещу човечеството".

Откраднатите платна са оценявани между 100 и 200 милиона евро.
Сред тях са творбата на Пабло Пикасо Tête d'Arlequin, рисувана през 1971 година; Waterloo Bridge на Клод Моне, Femme devant une fenêtre ouverte, dite la Fiancée на Пол Гоген и други.