Програмата „Кафе със захар - епизод 4, Корея" ще бъде показана в две заведения в София - „Чайната" /ул. „Бенковски" 11/ и „Апартамента" /ул. „Неофит Рилски" 68/.

Това ще се случи в периода между 20 март и 20 април.

"Кафе със захар" е пътуваща прожекционна програма, в която със свои селекции от работи в сферата на новите медии участват куратори от България, Турция, Дания и Корея.

Целта на проекта е да представи творби, които се свързват с посланието на заглавието, в което кафето е, за да ни държи винаги будни за онова, което се случва в обществото и света около нас, а захарта - за да "подслади" живота ни с остроумие и чувство за хумор.

Кураторската идея е на Галя Димитрова от сдружение „Интерспейс", която по инициатива на организацията Lab.preparat от Сеул се развива в международен обменен проект.

Той събира и показва работи на млади артисти от различни държави, които ползват новите медии като артистично средство за изразяване на тяхната критична позиция към съвременното общество.

Кураторските компилации се показват в кафенета и клубове, за да може зрителят да общува интимно с работите в уютна атмосфера, докато пие своето кафе (със захар)...

Премиерата на "Кафе със захар" е с българската програма, курирана от Галя Димитрова и показана в Сеул през лятото на миналата година.

След това организаторите канят още трима куратори от Дания и Турция, които подготвят свои програми, представени през есента - отново в Сеул.

Сега идва ред на европейското пътуване на корейската програма, съставена за "Кафе със захар", чиято първа спирка е София.

Посланието - тривиалността е тенденция на заробване от определени маловажни неща, забравянето на вътрешната природа или на ситуацията, когато прикриваме всеобхватната система, изразявайки твърде много обикновени неща.

И тук идва изкуството, което не се съгласява, нито пък отхвърля, но има тази двойствена структура в тривиалността, която може да разобличава.