Хората на възраст от 60 до 75 години средно приемат едновременно по три лекарства дневно, показва статистиката. Над 1/3 от приеманите от възрастните хора лекарства и над 2/3 от медикаментите, ползвани от по-младите, се продават без рецепта, информира zdrave.bg.

Правилното приемане на лекарствата е особено важно по няколко причини: за да се постигне максималната полза от тях, да се намали риска от странични реакции, да не се навреди на организма при тяхното използване.

Специалистите съветват:

- Внимателно прочетете инструкцията, приложена към лекарството. Запознайте се в какви дози трябва да се приема препаратът, с какви други лекарства не трябва да се съчетава и какви ситуации трябва да се избягват (например шофиране). Ако написаната в листовката дозировка не съвпада с тази, предписана ви от лекаря, допитайте се отново до него.

- Някои вещества могат да встъпят в нежелателна реакция едно с друго и затова се посъветвайте със своя личен или лекуващ лекар преди да приемате едновременно няколко лекарства. Покажете на лекаря и целия списък от витамини и добавки, които приемате. Всеки специалист, който ви назначава лечение, трябва да знае за лекарствата, предписани от друг лекар.

- Някои хора поглъщат трудно големите капсули и таблетки. Предварително направете няколко дълбоки вдишвания, за да отпуснете мускулите на врата и глътката. Изправете се или седнете удобно изправени. Вземете чаша със студена вода и поставете таблетката под езика. Приемете малка глътка вода и леко наклонете главата назад, след което глътнете водата заедно с таблетката. Допийте цялата чаша вода.

- Ако лекарят не е направил изрични препоръки, никога не сдъвквайте и не разделяйте на части таблетките или капсулите, защото лекарствата, разчетени за продължително действие, могат при нарушаване на тяхната цялост твърде бързо да се абсорбират и да причинят вреда.

- Ако имате съмнения относно правилното приемане на едни или други лекарства, посъветвайте се отново със своя лекуващ лекар.