Британски учени създадоха интерактивна карта, която показва местонахождението на бомбардировките над Лондон по време на Втората световна война, съобщава Би Би Си.

Картата разкрива опустошението, причинено от т.нар. „Лондонски Блиц", извършван от нацистите в продължение на осем месеца. (Британците означават германските бомбардировки над Лондон и други градове с термина Blitz, който идва от германската дума Blitzkrieg - "светкавична война" - бел.ред.)

Проектът на интерактивната карта, наречен Bomb Sight, е разработван в продължение на една година от екип от университета в Портсмут, като са използвани данни от Националния архив.

Чрез Уебсайт и приложение за Android хората също ще могат да се информират за видовете бомби, които са паднали в британската столица по време на Втората световна война.

Д-р Кейт Джоунс - географ от университета в Портсмут, участвала в изработване проекта, заяви: "Когато се вгледаш в тези карти и видиш обхвата на масираните бомбардировки на столицата, това ти илюстрира смисъла на думата "Блиц", който идва от немската дума, означаваща мълния".
„Изглежда учудващо, че Лондон е оцелял след атака", допълва тя.

Потребителите могат да увеличават конкретни улици на картата, на която с червени символи са означени местата, където е паднала всяка бомба.

Проектът е финансиран от благотворителна организация за образование и изследвания JISC.

Повече от 20 000 души са били убити и 1,4 милиона души са останали без дом по време на бомбардировките между 7 септември 1940 г. и 11 май 1941 г. над Лондон.
На 29 декември 1940 г., въздушните нападения са били насочени към лондонското Сити.

Бомби падат и в катедралата "Сейнт Пол", за която министър-председателят Уинстън Чърчил заявява, че трябва да бъде защитена на всяка цена. Доброволци влизат из коридорите на катедралата, като използват чували с пясък и водни помпи, за да потушат пламъците. Катедралата е спасена, но много други сгради са унищожени.

Говорителят на проекта „Bomb Sight" съобщи, че за направата на картата са използвани карти от преброяването на бомбите в Лондон, направени между октомври 1940 г. и юни 1941 година.

Местата на бомбардировките са комбинирани със снимков материал от Кралския военен музей, както и мемоари от архива на Би Би Си от Втората световна война.