Властите в Австралия разследват ислямски колеж след обвинения, че директорът му забранил момичетата да участват в състезания по бягане, защото може да загубят девствеността си.

Министърът по образованието в щата Виктория Джеймс Мерлино заяви, цитиран от АФП, че ако е това е вярно, би било много притеснително. Оплакването направил бивш учител в колежа „Ал Таква" в Мелбърн.

Бившият учител писал до министрите тази седмица, твърдейки, че директорът Омар Халак вярвал, че ако момичетата тичат интензивно, могат да загубят девствеността си.

„Директорът вярвал, че има научни доказателства, според които ако момичетата се наранят - например да си счупят крака, докато играят футбол, това може да се отрази на плодовитостта им", посочва писмото си учителя.

Смята се, че колежът „Ал Таква" е най-голямото ислямско училище в щата Виктория, като миналата година са били приети 1701 ученици. През 2013 г. колежът е получил 15 млн. австралийски долара (11,6 щатски долара) финансиране от властите.

Това не е първият път, в който директорът Омар Халак попада в полезрението на медиите. Миналия месец той заявил, че е инструктирал учениците да не се присъединяват към „Ислямска държава", тъй като смята, че джихадистката групировка е заговор на Израел и САЩ за поемането на контрола над петрола в Близкия изток.

Той допълва, че убиването на невинни не ислямско. Директорът не вярва, че "Ислямска държава" е създадена от мюсюлмани.