Руският пилотиран космически кораб от новата серия "Союз МС" се скачи с Международната космическа станция, съобщиха ТАСС и БТА, позовавайки се на подмосковския Център за управление на полетите. На борда на кораба са астронавти от Русия, Япония и САЩ

"Скачването е станало нормално съвсем малко преди разчетеното време - в 07:06 часа московско време (07:06 българско време) вместо в 07:12 часа московско време", уточни Центъра за управление на полетите.

Руска ракета-носител стартира успешно от космодрума Байконур на 7 юли с трима астронавти - руснак, американка и японец на борда. Минути след изстрелването корабът се отдели от третата степен на ракетата-носител "Союз-ФГ" и пое курс към Международната космическа станция.

Модернизираният космически кораб отведе към МКС руснака Анатолий Иванишин, американката Кетлин Рубенс и японеца Такуя Ониси. За Рубенс и Ониси това е първи космически полет, а за Иванишин - втори. Руснакът летя в Космоса през 2011-2012 г. и прекара там 165 денонощия.

Модифицираният кораб "Союз МС" е резултат от цялостна модернизация на корабите от серията "Союз ТМА-М". Той разполага с нова командно-телеметрична система, способна да работи чрез спътници-ретранслатори "Лъч". Има и нова система за сближение и скачване и с друго по-съвършено оборудване.

В новата серия от тези кораби е подобрена системата за електрозахранване, а слънчевите батерии са по-мощни. Първото изстрелване на новия кораб трябваше да се състои още през май, но беше отлагано неколкократно по различни причини.