Днес в Мексико официално се спира производството на легендарния модел Volkswagen Beetle, като от конвейра на завода ще слезе последният в историята автомобил.

Във връзка с това в началото на юли автомобилният гигант Volkswagen тържествено представи в мексиканския си завод в град Пуебла специална серия от легендарния автомобил, който има уникална 70-годишна история. От серията, наречена Ultima Edition, последната партида съставлява 3 хил. “Калинки” от този модел в светло син и кремав цвят.

Автомобилите от тази серия ще се продават само в Мексико и ще струват 94 хил. песо или 7 хил. евро. Последният от тях няма да се продава, а ще се транспортира в Германия, за да заеме мястото си в музея на концерна Volkswagen в град Волфсбург.

Volkswagen "Калинка" със сигурност може да се нарече най-легендарният автомобил на целия XX век. С тази малка кола се свързват имената на личности като Адолф Хитлер, Фердинанд Порше, легендите Beatles, които взеха участие в рекламна кампания на автомобила.

Серийното производство на "калинките" започна през 1954 г., като до сега са произведени общо 22 000 000 автомобила. При откриването на Берлинския автосалон през 1934 г. Адолф Хитлер призова автомобилната индустрия на Германия да създаде икономичен автомобил - за всеки, който може да отдели сума, достатъчна за закупуването на мотоциклет. Това трябва да е такава кола, която да не изисква много средства за поддръжка и бензин и <б>да стане "народен автомобил".

Тази кола, препоръчана от “фюрера”, е четириместна и може да развие скорост до 100 километра в час, като харчи не повече от 7 литра на 100 километра, а цената и не надвишава повече от 1 000 марки.

Проектът по изпълнението на такъв народен автомобил разработи немският конструктор Фердинанд Порше.