Новата министърка на транспорта в Холандия Мелани Шулц ван Хеген иска да влезе в историята. Тя иска да лиши алкохолизирани шофьори от възможността да карат кола.

За тази цел е разпоредила да бъде изготвен проектозакон за въвеждането на един вид алкохолен катинар, съобщава "Дойче веле".

Ако бъде гласуван този закон в парламента, което не се смята за напълно сигурно, той би влязъл в сила през май идната година. Тогава в колите на алкохолни грешници, спипани зад волана с повече от 1,3 промила, държавата ще монтира, поне за известно  време, своего рода алкохолна заключалка, като разходите за това удоволствие ще плаща шофьорът.

Кола с такъв алкохолен катанец може да бъде подкарана едва след като преди това шофьорът се е самоподложил на алкохолен тест. Ако устройството установи алкохол в дъха му, запалването на колата автоматично се блокира. В специални случаи, например при трайна склонност към алкохола на даден шофьор, блокиращото устройство е нагласено така, че на чести интервали се изискват все нови и нови алкхолни тестове, иначе колата спира да се движи. 

„Въвеждането на такава „алкохолна  ключалка" е по-доброто разрешение, отколкото да се отнема книжката, тъй като съответното лице, мъж или жена, може да продължи да си кара в нетрезво състояние и без книжка, аргументира се министърката.

Тя е убедена, че въвеждането на алкохолния катанец може да подобри съществено сигурността на движението, както и че ще има по-малко жертви на автомобилни катастрофи.

Холандският автомобилен клуб гледа по принцип положително на инициативата за въвеждането на „алкохолна ключалка", но изразява и някои критични забележки относно приложимостта на това устройство на практика.

„Който се е натаралянкал до козирката може да седне и зад волана на друга кола, в която няма такова устройство или може да остави някой друг да "надува балона" вместо него и пак да седне зад кормилото", възразява говорител на холандския автомобилен клуб.

Освен това е много вероятно след въвеждането на такъв алкохолен катинар бързо да се открият трикове и възможности за неутрализиране на блокиращото устройство. Човек е толкова изобретателен, когато му забраняват нещо.