Дейността на мафията в Италия, водеща до замърсяването на околната среда, е донесла през 2009 г. приходи, възлизащи на 20,5 млрд. евро, предаде АФП, като се позова на доклад на италианската организация за защита на околната среда Легамбиенте. Сред тези дейности фигурират управлението на отпадъците, извършвано от мафията, системни нарушения, водещи до замърсяване на италианските води и брегове, както и производството на цимент с лошо качество.

Според италианския писател Роберто Савиано, автор на прочутата книга за мафията „Гомор", да се използва територията на Италия като мина, в която се заравят отпадъците, излиза по-рентабилно, отколкото да се обработва същата тази земя. Според авторите на доклада дейността на мафията във връзка с управлението на отпадъците и нарушенията, водещи до замърсяване на околната среда, са единственият отрасъл в Италия, който не е пострадал от кризата.

Най-често мафията извършва своите нарушения, водещи до вреди за околната среда, в областите Кампания, Лацио, Калабрия, Пулия и Сицилия. В тези пет области се извършват общо 57,5% от всички нарушения за цяла Италия.

Арестуваният миналата година мафиот от Ндрангета Франческо Фонти призна пред италиански следователи, че е участвал в престъпна група, потопила най-малко три кораба, натоварени с отпадъци в Адриатическо море. Сред тях бил и потъналият през 1992 г. гръцки товарен кораб "Северни спорадски острови", на който имало 75 варела с токсични отпадъци.

Само за последните пет години пък Австралия, САЩ, Великобритания, Германия и Канада "законно" са изнесли около 5,4 млн. тона токсични отпадъци в Индонезия, Филипините, Малайзия, Тайланд, Сингапур, Бангладеш, Индия, Пактистан и други страни.

Сомалия пък отдавна се превърна в място за събиране на токсични отпадъци. Цената за това там е 2,50 долара за тон, докато в Европа е около 1000 долара.

Докато в Сомалия е имало правителство, чуждите компании са подкупвали сомалийските министри, а сега мафията се възползва от хаоса в страната и изхвърля товарите направо в морето и по бреговете.

Припомняме, че танкерът с български екипаж „Сейнт Джеймс парк", превозващ химикали, беше задържан от местни пирати месеци преди да бъде освободен преди седмици.