Стотина мъртви птици - врани, гарвани и свраки, са намерени в югозападната част на Швеция, съобщава РИА Новости.

Очевидец разказал, че връщайки се късно вечерта от работа, забелязал множество черни точки по една от улиците в града.

Веднага спряхме, но първоначално не осъзнавах, че това са птици. После се сетих, че съм чел за подобен случай в САЩ. За мен това е изключително странно, разказал още очевидецът.

Много от птиците са умрели, когато на мястото пристигнали екипи на аварийните служби. През цялата нощ пернатите били премествани от едната страна на пътя, а мястото на инцидента било отцепено в радиус от 500 метра.

Всички пострадали птици ще бъдат подложени на обстоен анализ. На този етап шведските експерти не могат да дадат обяснение за това каква е причината за смъртта им.

Местният ветеринар Робърт тер Хорст заяви, че към този момент нямат никаква представа какво точно се е случило и всичко, което могат да кажат ще са просто догадки. Трябва да започнем да работа по случая в спокойна обстановка, прилагайки различни методи и едва тогава ще имаме повече яснота по въпроса, изтъкна още той.

Припомняме, над 3000 птици бяха намерени мъртви в американския щат Арканас. Основната версия на специалистите е, че те са починали от уплаха и опитвайки се да избегнат новогодишните фойерверки, са започнали да се блъскат в сгради и дървета.